EVDE EĞİTİM HİZMETLERİ
Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği BAĞLAN
Özel eğitim Hizmetleri Yönetmeliği (Madde 14-Evde Eğitim) -pdf
Evde Eğitim Hizmetlerinin Uzaktan Canlı ders Olarak Yapılması - Yazı
Evde Eğitim Hizmetleri Klavuzu BAĞLAN
EVDE EĞİTİM HİZMETİ NEDİR?
Evde eğitim hizmeti, zorunlu öğrenim çağındaki özel eğitime gereksinim duyan bireylerden sağlık sorunları nedeniyle, okul öncesi, ilköğretim veya özel eğitim programlarının uygulandığı, örgün eğitim kurumlarından faydalanamayan bireyler için eğitimlerinin evde verilmesi esasına dayanmaktadır.
EVDE EĞİTİM HİZMETLERİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Bu hizmetten örgün eğitim kurumlarından sağlık sorunları nedeniyle en az 12 hafta süre boyunca doğrudan faydalanamayan veya faydalanması halinde sağlık sorunu yaşayacağını durum bildirir sağlık kurulu raporu ile belgelendiren bireyler evde eğitim hizmetinden faydalanabilmektedir.
EVDE EĞİTİM HİZMETLERİNDEN FAYDALANABİLMEK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?
Öğrencinin kayıtlı olduğu okulun bulunduğu bölgede hizmet veren Rehberlik ve Araştırma Merkezine (RAM) veli tarafından müracaat edilmelidir.
EVDE EĞİTİM HİZMETLERİNDEN FAYDALANABİLMEK İÇİN HANGİ BELGELERLE BAŞVURU YAPILIR ?
Bu hizmetten faydalanabilmek için;
Durum bildirir sağlık kurulu raporu
2 Adet vesikalık fotoğraf
Öğrenci belgesi
Veli ve öğrenciye ait kimlik fotokopisi
İle başvuru yapılmalıdır.
Durum bildirir sağlık kurulu raporu, 3 hekim tarafından imzalı olan bir rapordur. Bu raporda aranan iki önemli koşul söz konusudur. Bunlardan; ilki öğrencinin sahip olduğu yetersizlik alanına ilişkin en az 1 alanında uzman hekim tarafından imzalanmış olmasıdır. İkincisi ise ilgili hekim tarafından görüş yazısı yer almalıdır.
ÖĞRENCİNİN EVDE EĞİTİM HİZMETLERİNDEN FAYDALANMASINA NASIL KARAR VERİLİR?
Öğrencinin evde eğitim hizmetlerinden faydalanmasına nasıl karar verilirken Rehberlik ve Araştırma Merkezi bünyesinde oluşturulan “Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu“ tarafından, bireyin eğitsel incelemesi ve tanılaması yapılır. Bunun sonucu ile “İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu’na” gönderilir. Bu kurul evde eğitim hizmeti kararını verir.
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ KURULU DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE HANGİ BELGELERİ ESAS ALIR?
Bu kurul değerlendirme sürecinde; Veli sözleşmesi, Ev ortamı durum tespit ve değerlendirme formu, Durum Bildirir sağlık kurulu raporunu ve Rehberlik ve Araştırma Merkezi bünyesinde oluşturulan raporu incelemektedir.
EVDE EĞİTİM KARARINDAN SONRAKİ SÜREÇ NASIL İŞLER?
Bu karar verildikten sonra İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu, Rehberlik ve Araştırma Merkezine, Öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne ve veliye yazılı olarak kararı bildirir. Ardından evde eğitim hizmeti sürecine ilişkin planlama İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulunca, haftada 10 saatten az olmayacak şekilde planlanır. Ancak öğrencimiz normal ortaöğretim kademesindeki bir okula kayıtlı ise, haftada 16 satten az olmayacak şekilde planlama yapılır. Öğrencimizin takip ettiği programa esas alınarak evde eğitim sürecinde göreceği dersler belirlenir. Bu derslerin kaçar saat olacağı hakkında karar verilir. Ardından sonra İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulunca evde eğitim hizmeti için öğretmen görevlendirmesi yapılır.
EVDE EĞİTİM HİZMETİ SUNMAK ÜZERE KİMLER GÖREVLENDİRİLİR?
Evde eğitim hizmetini sunmak için öğrencinin özellikleri ve öncelikli ihtiyaçları esas alınarak kayıtlı olduğu okuldaki veya diğer okullardaki özel eğitim öğretmenleri, okul öncesi, sınıf veya alan öğretmenleri evde eğitim hizmetleri sunmak üzere görevlendirilebilmektedir.
EVDE EĞİTİM HİZMETİ ALAN ÖĞRENCİLERİN PROGRAMI NASIL HAZIRLANIR?
Bu hizmeti alan öğrencinin programı hazırlanırken öğrencinin kayıtlı olduğu okul yada kurumun takip ettiği eğitim programı esas alınarak “BEP birimi tarafından “ öğrencinin eğitsel ihtiyaçları ve performansları doğrultusunda bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlanır. Öğrencinin muaf tutulacağı dersler var ise bu dersler belirlenerek e-okul sistemine kaydedilir.
EVDE EĞİTİM HİZMETİ ALAN ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARININ DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILIR?
Öğrencinin takip ettiği eğitim programını uygulayan okullardaki başarı değerlendirme ölçütleri esas alınarak öğrencinin başarı değerlendirmesi yapılır. Evde eğitim hizmeti sunan öğretmen öğrencinin başarı değerlendirmesini not çizelgesi şeklinde okul idaresine sunar. Okul idaresi öğrencinin geçti ve kaldı gibi işlemlerini yürütür.
SUNULAN EVDE EĞİTİM HİZMETİNİN İZLENMESİ VE SONLANDIRILMASI NASIL YAPILIR?
İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu tarafından yeni eğitim öğretim yılı başlamadan önce evde eğitim hizmeti kararı verilen bireyin evde eğitim hizmeti almasını gerekli kılan şartların devam edip etmediği incelenir. Bu şartlar ortadan kalkmış ise evde eğitim hizmeti sonlandırılır. Bu karar Rehberlik ve Araştırma Merkezine, öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne bildirilir. Ancak öğrencinin evde eğitim hizmetini almasını gerekli kılan şartlar devam ediyor ise tekrar durum bildirir sağlık kurulu raporu alınarak öğrencinin velisi tarafından Rehberlik ve Araştırma Merkezine müracaat etmelidir. (Başta bahsedilen süreç yenilenecek). Yeni eğitim öğretim yılı için tekrar evde eğitim hizmeti kararı alınması gerekmektedir.
BİREYİN KAYITLI OLDUĞU OKUL İDARESİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?
Okul idaresinin evde eğitim hizmetine ilişkin idari işleri yürütmek ve BEP biriminin oluşmasını sağlamak, öğrencinin haftalık ders programının oluşturulması ve hangi derslerin kaçar saat alınacağının belirlenmesi, aileyi evde eğitim hizmeti sürecine ilişkin bilgilendirme ve evde eğitim hizmetine ilişkin bilgi vermesi sorumlulukları arasındadır.
EVDE EĞİTİM HİZMETİNDE ALİLENİN SORUMLULUKLARI NELERDİR?
Öncelikli olarak veli sözleşmesinde taahhüt edilen hususlar doğrultusunda etkili bir evde eğitim hizmetinin sunulabilmesi için gerekli olan ev ortamının düzenlenmesini sağlamak. Öğrenci için bireyselleştirilmiş eğitim programının hazırlanması sürecine katılmak, bireyselleştirilmiş eğitim programında yer alan amaçların gerçekleştirilmesi ve sürekliliğin sağlanması amacıyla evde eğitim hizmeti sunan öğretmenlere işbirliği içinde olmak, aile eğitim programına katılmak ve almış olduğu evde eğitim hizmetiyle ilgili öğrencinin kayıtlı olduğu okul idaresini bilgilendirmek velinin sorumlulukları arasındadır.